Blog

Információ

2013.12.08 22:01

Ma városunkban, Adán fel szerettek volna avatni egy Trianon-emlékművet a katolikus temetőben. Ma reggel jelentették be, hogy az emlékmű talapzata (képen) eltűnt. Állítólag a városvezetőség tiltotta meg az emlékmű felavatását. Nem szeretnénk az ezzel kapcsolatos cikkeket itt megjelentetni, ugyanis azokban a különböző politikai pártok képviselői dobálóznak a jogokkal, mi viszont semlegesen szeretnénk hírt adni. Mindezekkel kapcsolatban egy valami tűnik fel, hogy nem lehet egy magyar nemzeti emlékművet felavatni nálunk anélkül, hogy probléma és politikai botrány ne legyen belőle. Sajnos, ez nem az első eset. Egy Damjanich- emlékmű felállításából is voltak már problémák. Természetesen bárki utánajárhat mindennek, viszont mi továbbra is szeretnénk a hírt politikailag semleges nézőpontból közölni, ezért nem teszünk ide linkeket az esettel kapcsolatos cikkekről. Ez csak egy információ az itt lévő helyzetről.

Itt láthattaktok bennünket!

2013.12.05 20:30

Sziasztok :) Gondoltuk, összefoglaljuk nektek, milyen médiamegjelenéseink voltak a 4. fordulóban. Logikát a sorrendbe nem keressetek, mert ki írja e bejegyzést, az ebben a pillanatban teljesen nélkülöz mindent, aminek csak köze van a logikához... Van esély arra is, hogy később is lesznek még megjelenéseink, mivel úgy érezzük, hogy ennek nem szabad tiszavirág-életűnek lennie, mert mindaz, amire a verseny felhívja az emberek figyelmét, folyamatosan aktuális, és az is marad.

Ifix, Ifjúsági szervezet https://www.facebook.com/ifix.ada

Képes ifjúság, szerdánként megjelenő újság, mely a fiatalokról szól : https://www.kepesifi.com/fex.page:2013-11-

Magyar Szó, Vajdaság egyetlen magyar nyelven megjelenő napilapja. A november 27.-i Tiszavidék mellékletben Brüsszelbe készülnek címmel jelent meg egy írás.

A Vadvirág hagyományápoló kör a facebookon tudósítja a tagjait. Az ott megjelent cikket az alábbi linken találhatjátok: https://www.facebook.com/vadvirag.hagyomanyapolokor?fref=ts

Közeleg a karácsony

2013.12.01 22:31

Egy gyönyörű dal, a szertet ünnephez! Egy dal, egy történet gyermekekkel, felnőttekkel, zenével, és csodálatos felvételekkel, mindezt teljes összhangban! Kívánunk mindenkinek szép ünnepeket!!!  www.youtube.com/watch?v=j7zMwS59aWc 

Felmérésünk eredménye

2013.11.16 18:33

teszt eredmények.xlsx (38223) Itt találhatjátok felmérésünk eredményeit. Magyarázatként hozzátenném, hogy Tóthfaluban nem igazán működik a Vörös Kereszt, az Ifix pedig egy adai szervezet. Mint látható, a tóthfalusi iskolások nagy része írta, hogy építeni kellene az iskolát, és a falut. Tóthfalu az utóbbi évtizedekben kezdett újjáépülni, mikor Jenő atya megérkezett, és kézbevette a dolgokat (és a lapátot, ásót...szó szerint).

Köszönjük :)

2013.11.01 16:25

Emlékeztek még a bemelegítőjátékokra? Ezt a Scrabble játokot nyertük vele, és persze sok értékes információt, amíg próbáltunk rájönni a megoldásokra! Köszönjük a Tedd O:DÁ-nak :)

A második forduló- avagy a tökéletes akadálypálya

2013.10.29 16:29

Sziasztok!
A 2. fordulóban csapatunk egyhangúan az önkéntesség témáját választotta. Döntésünk egyértelmű volt, hiszen többen vagyunk önkéntesek, ki a Vörös Keresztben, ki a helyi ifjúsági szervezetben (IFIX-ben), ki a Tűzoltóságnál... A témát nagyon közelinek éreztük. A héten azok a csapattagok, akik nem tagjai az IFIX-nek, eldöntötték, hogy betagosodnának. Mások pedig a Vörös Kereszt elsősegélyére járnának (az adai csapattagjaink gyűjtenek személyeket, hogy megalakuljon egy középiskolás elsősegély-nyújtó csapat is).
Mi az amit az önkéntességgel kapcsolatban tehetnénk? Több ötletünk volt:

(megjegyzés a képhez: először mangákat rajzoltunk, de úgy gondoltuk, jobb lesz ha chibi figurákra cseréljük, mivel azok kedvesebbek. Reméljük megmosolyogtatnak Titeket is!)
A ruhaosztást elvettettük, hiszen ahhoz idő is kell, hogy elég ruhát illetve játékokat gyűjtsünk amit szétoszthatnánk azoknak akiknek leginkább szükségük van rá. Ezen kívül a Vörös Kereszt és a helyi nagycsaládos egyesület állandó jelleggel gyűjti és osztja a ruhákat a rászorulóknak. Gondoltunk a szemétszedésre és a környezetünk takarítására is, de ilyen akciók gyakran vannak, legutóbb az IFIX és a helyi környezetvédők szervezték. Mivel a diákok megszokták már az efajta programokat, nem keltené fel különösebben a figyelmüket egy újjabb takarítási akció. Eszünkbe jutott, hogy az, hogy az időseknek kellene szervezni valamilyen programokat. Ilyen jellegű rendezvényekre rendszeresen lenne szükség, és nálunk ez működik is a Napsugaras ősz elnevezésű délutánok formályában (melyeken közülünk is van, aki részt vesz szavalásával téve tartalmasabbá a találkozókat). Úgy gondoltuk, hogy nekünk valami olyan programot kellene kitalálni, aminek talán hosszabb távon is haszna lehet. Ekkor jutott eszünkbe valami. Saját tapasztalat alapján azt gondoltuk, hogy azért van kevés önkéntes, mert a fiatalok nem tudják, hol, milyen szervezeteknél lehet önkénteskedni, és hogy ezzel mit vállalnának. (Kérdőíveinkből kiderül, hogy jól gondoltuk. Ezeket az eredményeket is majd olvashatjátok itt) Úgy gondoltuk ezt a hiányosságot fogjuk pótolni. El is indultunk szervezkedni.


Előadásokat szerveztünk Az önkéntesség fontossága címmel. Az iskola igazgatója megengedte, hogy a 8.-os diákoknak tartsuk meg a beszámolót. Viszont még mielőtt beszéltünk volna az igazgatóval beszélnünk kellett a helyi szervezetekkel, hogy vállalnák-e hogy bemutatkoznak az iskolákban.  Jártunk a Vörös Kersztben, az IFIX-ben, a Tűzoltóságon, és az egyházból is kértünk képviselőt. Mindannyian támogatták kedvezményezésünket. Miután beszéltünk az álatlános iskola igazgatójával és megkaptuk az időpontokat, értesítettük az előadóinkkat is. Ekkor felbukkant egy akadály, miszerint az a személy, akit felkértünk az IFIX-ből, egyik napon sem tudott eljönni (mi sem számítottunk arra, hogy már az elkövetkező időpontot- de örültönk hogy sinen vagyunk). Az IFIX vezetősége pedig épp egy nemzetközi program közepén tartott, ugyanis több külföldi ifi szervezet tagjait látta vendégül városunkban, röviden mindenki nagyon elfoglalt volt. Az IFIX elnöke azt mondta, hogy csak az egyik nap tud eljönni, akkor is csak abban az esetben, ha az előadás időpontját előbbre hozzuk. Beszéltünk a tanárokkal, szerencsére ezt meg lehetett oldani. Megpróbálta megszervezni, hogy néhány külföldről érkezett fiatal önkéntes is beszéljen az általunk rendezett előadáson, de ez sajnos nem sikerült neki. A másik napon viszont nem tudott eljönni, így csak annak örültünk, hogy mentorunk is önkéntes az IFIX-ben így aznap Timi képviselte az ifjúsági szervezetet.
Minden előadónk az általa képviselt szervezet munkáját mutatta be, és hogy az önéntesek mivel foglalkoznak náluk, valamint elmondták, hogy miért jó önkéntesnek lenni. Miklós atya pedig mindezt keresztény megvilágításból tárta elénk. Mindennek az eredménye majd a jövőben mutatkozik meg, mi reméljük, hogy sikerült a fiataloknak megmutatni a lehetőségeiket, és több önkéntes jelentkezik a számára leg szimpatikusabb helyre. Előadóink jelezték, hogy jó ötletnek tartják az efféle bemutatkozást, és hiszik, hogy lesz eredménye, valamint azt mondták, hogy a jövőben is meg kellene ismételni az ilyen jellegű bemutatkozást. Beszélgettünk velük, és arra jutottunk hogy a fiataloknak hiányzik a jó példa. Egy nem várt eredménye is lett mindennek, olyasmi amire nem is számítottunk, de nagyon örültünk neki. Az egyik előadó azt mondta, hogy szívesen lenne véradó, de mióta ide költözött nem tudta, hogy kik, mikor, és hol szerveznek véradásokat, számára mindjárt meg is adtuk a szükséges információkat.
Az előadásokat felvételeztük (jobb híjján egy digitális fényképezőgéppel, és mobillal), és részleteit összevágtuk egy videóba. Ez eddig jó is lett volna- csakhogy épp mikor feltöltöttük volna, akkor derült ki hogy gond van... (Előző nap nem vehettük észre, hiszen délután önkéntes szavalóként voltam a Napsugaras ősz nevű rendezvényen) Mint később kiderült, malware-ek támadták a gépünket meg, és az egész videót újból össze kell szerkeszteni. A probléma leginkább ott volt, hogy a videó-szerkesztő teljesen használhatatlanná vált (Egyébként, a holnapi nap folyamán, az egész op-rendszert újratelepítjük a számítógépen). Délután sikrtült csak valamire való szerkesztőt találni a mentorunknak, ami hajlandó volt működni a félig összeomlott számítógépünkön. Miközben mi délután suliban voltunk. Amint lehetett összeraktuk a videót, a linkjét megadtuk, mielőtt még teljesen feltöltöttük volna, de még így is kicsúsztunk a határidőből sajnos. Köszönjük a Szervezőknek, ha még így is elfogadják a beküldött munkánkat! Az elkészült videóban láthattok részleteket az előadásokból is, a videót pedig itt nézhetitek meg: www.youtube.com/watch?v=OJHzdKAhlW4
Szerettünk volna Tóthfalun is szervezni ilyen előadást (hiszen Dani ott lakik), de sajnos nem számíthattunk az iskolaigazgató együttműködésére. Gondoltuk, hogy hitoktatáson is elő lehetne adni (Adán van hittan-óra iskolán kívül), de Tóthfalun a hitoktatás is az iskola keretein belül működik. Ennek ellenére Dani is ki tudta venni a részét a munkából.

Hogyan készült- bemutatkozó videónk

2013.10.28 23:14

A forgatás úgy kezdődött, hogy az egész csapat átzarándokolt Zentára, négyen adaiak vagyunk egyik csapattagunk pedig tóthfalusi. Elsőnek a játszótéren kezdtünk el forgatni, de azt túl zajosnak találtuk, mivel így a videó minősége is romlott. Másnap ismét Zentán találtuk magunkat már délelőtt, annak ellenére, hogy délutánosok voltunk az iskolában. Helyszínnek ezúttal a Népkertet választottuk, ami egy csendes kis park, melyet nagyon megkedveltünk. Mindenki kiválasztotta azt a helyet, ahol a saját bemutatkozását szerette volna felvenni. A természetben az ember kikapcsolódik és tud koncentrálni a feladatára, míg a városban a nagy zaj és a nyüzsgés elvonja figyelmét. A forgatást színesítették Dóri menetrendszerű elesései. A videó összevágása már hosszadalmasabb munkát igényelt. Mindezekkel együtt vagy ezek ellenére, végül sikerült összehozni bemutatkozásunkat, ami technikailag is komoly kihívás volt a rendelkezésünkre álló lehetőségek miatt.

Rengeteg ötlet és sok rajzolás!

2013.10.19 15:53

Sziasztok!

Szeretnénk egy kis hírt adni Nektek, hogy miként zajlott le a logókészítés. Csapatunkban persze nem minden tag szeret rajzolni, ennek ellenére ők is kivették részüket a munkából, hisz ötletekben bővelkedtek. Mindenki több vázlatféleséget készített, majd párat választottunk a közülük, amiket megrajzoltunk végleges formájukban és a csapat közösen döntötte el, melyik legyen. Itt szeretnénk külön köszönetet mondani Tamarának, aki nemcsak, hogy kivette részét a tervezésből, de mindanyiunkat felülmult aktivitásával. Ő készítette a közülünk a legtöbb rajzot. Köszönjük Tamara! :-)

Íme a 2. forduló!

2013.10.16 21:43

Megkaptuk a 2. forduló feladatait, és már gőzerővel munkálkodunk rajta :) A feladatokat elosztottuk, lehetőségeink szerint, de természetesen segítjük egynást, és közösen ötletelünk!

Vigyázz a madárra

2013.10.08 20:32
Ezzel a dallal üdvözöltek minket a verseny résztvevői között! Köszönjük szépen, a Tedd O:DA szervezőinek ezt a kedves gesztust, nagyon kedveljük ezt a zeneszámot és előadót! Rúzsa Magdi- Vigyázz a madárra! :www.youtube.com/watch?v=9lXU6-eBKkE
1 | 2 >>